Landgoed

De voorzijde van de carréhoeve is het oorspronkelijke woongedeelte, gebouwd in 1891, de achterste stal en schuren dateert uit 1863, dikwijls werden de stallen eerst gebouwd, omdat daarmee het geld verdiend moest worden. Hier is voornamelijk melkvee en akkerbouw bedreven. In 1992 is de hoeve aangewezen als gemeentelijk monument.

Deze boerenhoeve ligt voornamelijk in een beekdal. Verder is er een flink kippenhok aanwezig en een bakhuis, waar vroeger het zwartbrood, witbrood en als laatste de vlaaien in werden gebakken.

“Landgoed Wolfhagen” ligt in buurtschap Wolfhagen, tegenover het 9 ha. grootte Wolfhagerbos in de gemeente Schinnen. Het landschap erom heen bestaat uit weilanden, akkers, boomgaarden en holle wegen. Aan de noordwestzijde van het landgoed liggen enkele dassenburchten in een klein stukje bos van 2 ha.

Op 17 april 2009 is het Landgoed gerangschikt voor de natuurschoonwet. Deze rangschikking wordt afgegeven op basis van een beplantingsplan wat binnen drie jaar moest worden gerealiseerd. Op 1 november 2012 voldoet ” Landgoed Wolfhagen”aan de gestelde eisen.

Het landgoed heeft een oppervlakte van 5,4 ha. en is ingericht met 50  hoogstamfruitbomen, bos en andere houtopstanden, zoals meidoornhagen. Een poel met een  doorsnee van 11 meter is een prachtig aanblik ten oosten van het wandelpad.

Door de aanleg van de fruitboomgaard, ga je verder denken over een goede bestuiving van deze bomen. Want bloei, bestuiving, bevruchting spelen  een essentiële rol bij de vorming van de vruchten. Dan kom je uit, bij het gaan houden van bijen. In 2012 volgden we de cursus beginnend imkeren aan
De Lietenberg” in Zutendaal. Vervolgens kregen we een coach toegewezen, die ons véél heeft verteld, en ons begeleid in deze nieuwe hobby.

In de zomer van 2012 zijn de eerste bijenkasten geplaatst en inmiddels zijn we in het bezit van drie bijenvolken. En naast het bestuiven, ontvang je ook nog ééns de honing van de bijen. Honing is een vloeibare zoete substantie die ontstaat als honingbijen nectar uit de bloemen verzamelen en deze vervolgens omzetten tot honing. De derde bijkomstigheid is de heilzame werking op allerlei ziekten, die schuilt in deze mooie eigenschappen van honing.

In het Landgoed lopen het hele jaar Quessant schapen en robuuste Zwitserse Walliser geiten. Op een prachtige plek midden in het landgoed staat een royale picknicktafel, waar u heerlijk kunt genieten van het uitzicht. De lengte van de wandelpaden is 695 meter.

U bent van harte welkom op “Landgoed Wolfhagen” deze is het hele jaar door opengesteld voor publiek, tussen zonsopgang en zonsondergang.